Αγαπάμε τους μεζέδες

Ως γνωστόν στην Ελλάδα είμαστε καλοφαγάδες, άνθρωποι της παρέας, του χύμα κρασιού και της μπριζόλας. Οι βόλτες δοκιμάζουν επιλεγμένα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα και σας τα παρουσιάζουν.

Ένα από τα αγαπημένα μου παλιά τραγούδια λέει «Περπάτα να προλάβουμε το τράμ το τελευταίο» (σε πρώτη εκτέλεση από τον Τώνη Μαρούδα). Σε μια βόλτα για τα γενέθλια του φίλου kitsoumotsou (Χρόνια Πολλά!!!), βρεθήκαμε στο Τράμ, στην περιοχή των Εξαρχείων. Το φιλικό περιβάλλον, οι νόστιμοι μεζέδες και το παλιό νεοκλασσικό της Μαυρομιχάλη, μας καλεί για ωραία φαγοπότια. Το τράμ είναι φημισμένο για την ταράτσα και τον κήπο που διαθέτει. Το καλοκαιράκι είναι ιδανικός προορισμός για τους φαγανούς φίλους του Κέντρου. (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, 210-6459094)

kallinikos

Αφού αποχαιρετήσουμε τα «μέσα μεταφοράς», φτάνουμε ως την Καισαριανή. Σε ένα κουτούκι με μεγάλη επιτυχία. Το «κουτούκι του Καλλίνικου» με φιλικές τιμές και άκρως φιλική (και νεαρή) εξυπηρέτηση. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε μανιτάρια φούρνου (γεμισμένα με ζαμπόν & τυρί), ψητό συκώτι και all time classic παϊδάκια. Θα το βρείτε στην πλατεία της Κεαισαριανής (Πλ. Αναγεννήσεως 3) και στην Ηρώων Πολυτεχνείου 109-111. Κρατήσεις: 210-7235107.

Στο αγαπημένο-πολυφορεμένο Γκάζι, γυρίζουμε τα απογεύματα της Κυριακής προς αναζήτηση τροφής. Στο Νέζο, σε ένα ανατολίτικο μεζεδοπωλείο, θυμόμαστε τα παλιά, νιώθουμε πάλι φοιτητές και πίνουμε, ακούγωντας Χαρούλα Αλεξίου, σε παλιά λαϊκά κομμάτια. Στέκι για παρέες που θέλουν να συνοδέψουν το κρασί τους, με μπριζολάκια χοιρινά, κεμπάπ με σάλτσα μούρλια, σαλάτα τσοπάν (πικάντικη) και πατάτες χειροποίητες Κύπρου. (παίζει ρόλο η καταγωγή στην πατάτα; ). Εδώ η διακόσμηση έχει να κάνει με ένα ψεύτικο κισσό, δυό αρμαθιές σκόρδα, ένα βιολί κρεμμασμένο στον τοίχο, αρκετά χαντροκομπόλογα και καλό λαϊκό τραγούδι στα ηχεία. (Κωνσταντινουπόλεως 58 Γκάζι, 6972340342)

Τι μου άρεσε:
1) Ο χώρος του «Τράμ». Ένα νεοκλασσικό με στύλ.
2) Οι παρέες που συχνάζουν στο Νέζο.
3) Κρεατοφαγία, είχα καιρό να νιώσω την χοληστερίνη να ανεβαίνει!

Τι δεν μου άρεσε:
1) Σε ελάχιστα μεζεδωπολεία, δεν μυρίζουν τα ρούχα σου τσίκνα.
2) Οχι νερό στο κρασί, είναι νόμος. Πολλοί παρανομούν όμως.
3) Όταν σου προτίνουν ποικιλία κρεάτων για πολλά άτομα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Προσοχή, υπάρχει παγίδα!

Μια σόδα στο 10 & σβέλτα,
Jane

3 Comments

  1. Ποικιλία δεν παίρνουμε ποτέ, εκτός αν ξέρουμε προσωπικά τον μαγαζάτορα. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σε κλέψουν σε ποσότητα, ποιότητα και τιμή.
    Τώρα για το νερό στο κρασί, οι αρχαίοι ημών θα διαφωνούσαν. Έβαζαν πάντα νερό στο κρασί τους…
    Πάντα τέτοια εύχομαι! Φιλιά

  2. afto to tram pou grafeis me intrigare ki exo kai kati aiones na pao exarheia 🙂
    afou sou aresoun oi mezedes perna kai mia apo to xoxlidaki sto neo psyhiko, den tha xaseis!

  3. Καλό είναι το ΤΡΑΜ αλλά προτιμότερο να φάει κανείς με μεζέδες. Επίσης μη χάσει κανείς τη σαλάτα με πατζάρι και μήλο. Το κρασί ποτέ δεν ήταν καλό -επισκέπτομαι το μαγαζί που & που από το 1999, ήμουν κάτοικος Εξαρχείων εκείνη τη περίοδο.

    @kitsosmitsos: οι αρχαίοι έφτιαχναν με διαφορετικό τρόπο κρασί από εμάς και για να ανεβάσουν τους αλκοολικούς βαθμούς το ανακάτευαν με λιασμένο μούστο -ελλείψει ζάχαρης. Αν δεν το αραίωναν θα έμεναν «κόκκαλο» στο μισό ποτήρι… :Ρ

Αφήστε μια απάντηση